Viralnet.gr
Viral ή διαδικτυακά μιμίδια * Viral

* Διαδικτυακό μιμίδιο (αγγλ. Internet meme) ή Φαινόμενο του Ίντερνετ (Internet phenomenon) αποκαλείται οτιδήποτε προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνεται ραγδαίως στον Κυβερνοχώρο. Ο όρος Διαδικτυακό μιμίδιο αποτελεί αναφορά στα μιμίδια, παρόλο που τα τελευταία έχουν μία ευρύτερη έννοια της πολιτισμικής πληροφορίας.

Ένα Διαδικτυακό μιμίδιο, είναι ουσιαστικά η διάδοση ενός αρχείου, ή κάποιου υπερσυνδέσμου από ένα άτομο σε άλλα, με τη χρήση των μέσων του Διαδικτύου (για παράδειγμα email, blogs, χώρους κοινωνικής δικτύωσης, instant messaging, κ.ά.). Το περιεχόμενο του συνήθως είναι χιουμοριστικό. Μπορεί να είναι ένα αστείο, μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή animation, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ.

charlie charlie challenge: Υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για το παράξενο πείραμα;

Όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε αστικό θρύλο, η απάντηση στο ερώτημα για το ποιος είναι ο Charlie εξαρτάται με το ποιος απαντάει. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι το πνεύμα ενός παιδιού που αυτοκτόνησε, άλλοι λένε ότι είναι ένας δαιμονικό Μεξικάνος με μαύρα και κόκκινα μάτια και οι θεωρίες δεν έχουν τέλος.

Το Charlie Charlie Challenge -και διάφορες παραλλαγές που κυκλοφορούν στο Internet- δεν είναι κάτι καινούριο και πρόκειται για μία μόδα που κρατάει αρκετό καιρό. Υποτίθεται ότι πρόκειται για μία μέθοδο νεκρομαντείας από τη μεξικάνικη παράδοση αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά που να το επιβεβαιώνει.

Για να παίξεις το παιχνίδι πρέπει απλά να βάλεις δύο μολύβια σε σχήμα σταυρού και σε ένα χαρτί να φτιάξεις ένα σταυρό που θα περιλαμβάνει τις λέξεις “ναι” και “όχι”. Για να καλέσεις το “δαίμονα” αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πεις “Charlie Charlie are you here?” ή “Charlie Charlie can we play?” και αν το μολύβι κουνηθεί προς το “ναι” τότε μπορείς να τον ρωτήσεις ό,τι θέλεις. Αν όμως το μολύβι κουνηθεί προς το “όχι” τότε πρέπει να ξαναδοκιμάσεις αργότερα.

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχει πάρει το μάτι σου το Charlie Charlie Challenge, την επίκληση ενός Μεξικανού δαίμονα που γίνεται με την απλή χρήση δύο μολυβιών κι ενός χαρτιού. Ευτυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο νομίζεις και μπορούμε να σου εξηγήσουμε τι συμβαίνει ακριβώς.

Τι κουνάει τα μολύβια στα αλήθεια;

Η βαρύτητα καλά μου παιδιά. Η βαρύτητα και η περίεργη θέση των μολυβιών που τα κάνει να μη μπορούν να μείνουν ακίνητα με τίποτα.

Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο της κίνησης των δύο μολυβιών στο Charlie Charlie Challenge είναι πιο τρομακτικό από ότι ένας πίνακας Ouija, αφού στο νέο αυτό online trend δεν υπάρχει καμία επαφή. Αυτό όμως που δεν ξέρει το κοινό είναι ότι ακόμα και να μην παίζεις το παιχνίδι και να βάλεις τα μολύβια έτσι, πάλι θα αρχίσουν να κουνιούνται.

Αν δε μας πιστεύεις, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις δύο μολύβια σε σχήμα σταυρού (όπως ακριβώς στο βίντεο παραπάνω) και να παραλείψεις τις επικλήσεις και το κομμάτι χαρτί με τα “ναι” και τα όχι”. Θα δεις ότι δε χρειάζεται κανένας δαίμονας ή πνεύμα για να τα κουνήσει.

Και τι συμβαίνει με τα τρομακτικά φαινόμενα που συμβαίνουν μετά;

Μετά από το παιχνίδι, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι υπάρχουν πολλά παράξενα και υπερφυσικά φαινόμενα στο σπίτι τους. Όλοι αυτοί που το έχουν βιώσει, σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν έχουν πει μετά την επίκληση τις λέξεις: “Charlie Charlie can we stop?” και “αντίο” όταν ο δαίμονας πει ναι.

Φυσικά, είναι πιθανό να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα που δε μπορούμε να εξηγήσουμε. Αλλά ο λόγος που τα βιώνει κάποιος είναι επειδή μετά το παιχνίδι, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μία φάση φόβου και αυξημένης αδρεναλίνης.

Αυτό, είναι πιθανό, να κάνει τους “θαρραλέους” συμμετέχοντες να ακούν περίεργους θορύβους όταν κάθονται μόνοι τους στο σκοτάδι και η ύπαρξη του φόβου κάνει τον εγκέφαλο να είναι σε επαγρύπνηση οξύνοντας την αίσθηση της ακοής για την έγκαιρη άμυνα μας.

Δείτε διάφορα πειράματα και δεν μένει να κάνετε και το δικό σας (;)