Viralnet.gr
Viral ή διαδικτυακά μιμίδια * Viral

* Διαδικτυακό μιμίδιο (αγγλ. Internet meme) ή Φαινόμενο του Ίντερνετ (Internet phenomenon) αποκαλείται οτιδήποτε προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνεται ραγδαίως στον Κυβερνοχώρο. Ο όρος Διαδικτυακό μιμίδιο αποτελεί αναφορά στα μιμίδια, παρόλο που τα τελευταία έχουν μία ευρύτερη έννοια της πολιτισμικής πληροφορίας.

Ένα Διαδικτυακό μιμίδιο, είναι ουσιαστικά η διάδοση ενός αρχείου, ή κάποιου υπερσυνδέσμου από ένα άτομο σε άλλα, με τη χρήση των μέσων του Διαδικτύου (για παράδειγμα email, blogs, χώρους κοινωνικής δικτύωσης, instant messaging, κ.ά.). Το περιεχόμενο του συνήθως είναι χιουμοριστικό. Μπορεί να είναι ένα αστείο, μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή animation, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ.

Ο ιερέας - φαινόμενο με τα εκατομμύρια hits στο YouTube και το πλατινένιο άλμπουμ

Όλα άρχισαν πριν 12 μήνες, όταν ο ιερέας Ρέι Κέλι τραγούδησε μία εκδοχή του γνωστού τραγουδιού «Hallelujah» του Λέοναρντ Κόεν κατά τη διάρκεια ενός γάμου σε μια μικρή εκκλησία 100 χιλιόμετρα βορειοδτικά του Δουβλίνου. Το ζευγάρι έμεινε έκπληκτο, το ίδιο και όλος ο κόσμος, καθώς το βίντεο με την ομολογουμένως εντυπωσιακή ερμηνεία του έγινε γρήγορα viral.

Στα 62 του χρόνια ο ιερέας έχει αυτά που δεν φανταζόταν ποτέ: μια λαμπρή μουσική καριέρα, έναν πλατινένιο δίσκο, 42 εκατομμύρια «χτυπήματα» στο YouTube και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Αν παραφράσουμε το «μην κρίνεις κάποιον από τα ρούχα του», τότε θα μπορούσαμε να πούμε και ότι δεν πρέπει ποτέ να κρίνεις έναν παπά από τα ράσα του. Ή καλύτερα, λέμε εμείς, να μην βιαστείς καθόλου να κρίνεις τον παπά γενικότερα, επειδή ίσως να είναι ένας σταρ του YouTube και κάτοχος ενός πλατινένιου άλμπουμ.

Όχι, δεν σας κάνουμε πλάκα. Ο ιερέας Ρέι Κέλι τραγουδούσε κάποτε σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο στο σπίτι του, αλλά σήμερα είναι το μουσικό φαινόμενο που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση με τις φωνητικές του ικανότητες, τις οποίες σπεύδουν να θαυμάσουν νέοι φαν κάθε μέρα στην εκκλησία του.

«Είναι τρελό«, λέει σήμερα ο ίδιος. «Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα γινόταν σε αυτό το στάδιο της ζωής μου. Σκεφτόμουν να συνταξιοδοτηθώ και τώρα ξαφνικά έχω μια μουσική καριέρα.»

Ο επίσκοπος του Κέλι ήταν πολύ ενθαρρυντικός, όπως λέει ο ιερέας: «Οι άνθρωποι μου λένε ότι είναι εξαιρετικό για την εκκλησία και ότι είναι υπέροχο να ακούς μία θετική ιστορία από την εκκλησία μετά από όλα τα αρνητικά πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.»

Οι υψηλές πωλήσεις και οι συχνές «εκκλησιαστικές συναυλίες», τις οποίες έρχονται να παρακολουθήσουν ακόμη και άτομα από την Αμερική, δεν έχουν αλλάξει την καθημερινή ζωή του Κέλι.

«Είμαι ακόμη απλώς ένας φυσιολογικός ιερέας μιας ενορίας σε μια μικρή πόλη στην Ιρλανδία και είμαι αρκετά ευχαριστημένος με αυτό που κάνω.»

Με τα λεφτά που βγάζει από αυτή τη νέα του καριέρα, ελπίζει ότι θα μπορέσει να προσφέρει σε φιλανθρωπικά έργα, αλλά και ότι θα βοηθήσει τα 15 ανίψια και τις ανιψιές τους, καθώς η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία τους έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

«Όσο για τον εαυτό μου, δεν θα υπάρξει Λαμποργκίνι έξω από την εκκλησία ή ένα γιοτ.»

Επιμέλεια: Viralnet.gr